Bekijk de vergelijking via het menu

De wil en de drive om te leren

Competentiemanagement in het Technical Training Centre van Vattenfall

“We zijn geen leraren, dus we hebben een opleider nodig om onze medewerkers bij- of om te scholen. Dat is heel in het kort hoe we een paar jaar geleden bij ROVC zijn uitgekomen’, vertelt Tom van Kolck, opleidingscoördinator bij Vattenfall. “Zij kennen ons bedrijf en weten precies welke scholing onze medewerkers nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van elektra. Zo starten we binnenkort weer met een basiscursus Elektrotechniek bij ROVC.”

Energieproducent Vattenfall zet fors in op stadswarmte. Tom: “Stadswarmte is een duurzame manier van verwarmen die bijdraagt aan ons doel: fossielvrij leven binnen één generatie. Er bestaat alleen geen opleiding op dit gebied. Daarom hebben we een eigen Technical Training Centre (TTC) opgericht, waarin onze monteurs, opzichters en werkvoorbereiders training krijgen binnen de discipline stadswarmte. De cursussen en trainingen van ROVC zijn hier een uitstekende aanvulling op.”

Competentiemanagement
“We merken dat het heel moeilijk is om nieuwe monteurs en opzichters te vinden. De vijver is leeg, simpel gezegd”, zegt Tom. “Daarom zijn we gestart met een competentiemanagementtraject bij ROVC. Dit houdt in dat sollicitanten eerst een kennistest en interview met een docent krijgen. Zo kunnen we achterhalen wat iemand al weet en kan. En wat hij of zij dus nog moeten of moeten leren om bijvoorbeeld als monteur of opzichter aan de slag te gaan. Ook kijken we of iemand gemotiveerd is om te leren.”

Soft skills
Tom vertelt dat ze het interview willen uitbreiden naar een uitgebreider assessment van één of twee dagen. “Zo’n assessment brengt alle competenties van de sollicitant in kaart. Denk aan: technische vaardigheden, houding en gedrag, leerbaarheid en sociale vaardigheden. Het is heel belangrijk om ook te kijken naar iemands soft skills, zoals communicatie of motivatie. Want als de wil en de drive goed zijn, heb je al 80 procent binnen”, vertelt Tom. “Bovendien kan uit het assessment blijken dat een functie, zoals opzichter, niet bij iemands persoonlijkheid past. Dat is natuurlijk fijn om van tevoren te weten.”

Assessment
“ROVC is momenteel druk bezig met de ontwikkeling van dit assessment. Daarmee kunnen we straks dus niet alleen bepalen wat een sollicitant al kan en weet, maar ook welke persoonlijke eigenschappen hij of zij heeft. Op basis daarvan kunnen we besluiten of we iemand aannemen en zo ja, in welke functie. Dat kan dus ook zeker een zij-instromer zijn met goede soft skills en veel werkervaring.” Op termijn wil Vattenfall deze assessments graag uitbreiden: “Ook voor de mensen die al bij ons werken, is het goed om af en toe na te gaan of zij nog op de juiste plek zitten. Misschien kan iemand wel veel meer. Of heeft iemand competenties die perfect passen bij de functie van teamleider.”

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.