De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu

Binnenkijken bij... SKF

“We richten ons op technici die de lagers echt in de handen pakken”

SKF is, als wereldmarktleider in de productie van lagers, een begrip in de wereld van roterende applicaties en ze begrijpt precies hoe machinecomponenten en industriële processen met elkaar verbonden zijn. Het bedrijf biedt niet alleen een breed scala aan producten en technologieën, maar zet ook sterk in op training en opleiding, onder meer via ROVC. SKF-producttrainer Jeroen Heerdt neemt ons mee voor een kijkje in de keuken en vertelt waarom hij zijn werk zo leuk vindt.

Lagers zijn overal

Lagers komen in vrijwel alle sectoren en toepassingen terug. Deze essentiële machineonderdelen beperken de wrijving (en daarmee slijtage) tussen bewegende delen en vergroten de snelheid en efficiëntie van een roterend systeem. Lagers worden ook gebruikt om onderdelen van een machine te ondersteunen door uiteenlopende hoeveelheden druk op te vangen.

“Lagers zitten in alle apparaten en applicaties die ronddraaien, of het nu gaat om auto’s, vliegtuigen, helikopters, fietsen, wasmachines of printers. Het maken én onderhouden van lagers, smeermiddelsystemen en afdichtingen binnen een divers spectrum aan industrieën is onze corebusiness”, aldus Jeroen.

 

Verantwoord omgaan met SKF-producten

Naast het ontwikkelen van producten en technologieën als wentellagers, kogelgewrichtslagers, stangkoppen, (as)afdichtingen en smeersystemen, zijn trainingen en opleidingen belangrijke SKF-activiteiten. “Lagers zijn gevoelige producten. Je werkt met tolerantieniveaus uitgedrukt in microns. Je ziet nog te vaak dat mensen gewoon met hamer en beitel op een lager constructie losgaan. Dat is niet verstandig en zelfs gevaarlijk. Door gerichte trainingen aan te bieden, geven we de mensen vaardigheden mee die nodig zijn om op een verantwoorde manier met lagers om te gaan. We behandelen de mechanische, technologische en onderhoudsmatige kant van het verhaal. Uitlijnen, smeren, vervangen, het komt allemaal aan bod.”

Veiligheid als prioriteit

De trainingen zijn vooral bedoeld voor monteurs en andere technische professionals die veel met roterende applicaties werken. “We richten ons op technici die de lagers echt in de handen pakken”, aldus Jeroen. De nadruk ligt op een goede balans tussen theorie en praktijk, met speciale aandacht voor veiligheid. “Tijdens een training is de helft theorie en de helft praktijk. Op deze manier ervaart de cursist waarom iets is zoals de theorie aangeeft. De overige cursusinhoud is een combinatie van praktische oefeningen en veiligheid. Dat laatste is op twee manieren binnen ons vakgebied van kritisch belang. Een lager met hamer en beitel bewerken kan er zomaar toe leiden dat je een scherp stuk metaal in je gezicht krijgt. En de gevolgen van een falend lager in een auto, helikopter of lift kunnen natuurlijk enorm en fataal zijn. Er zal maar een lager losschieten in een liftconstructie.”

Voldoening door kennisoverdracht

Wat Jeroen het leukste vindt aan zijn werk? “Het overdragen en delen van technische kennis vind ik het mooiste aspect van mijn beroep. Dat is geen inspanning maar ontspanning, zeker omdat je te maken hebt met een geïnteresseerd publiek dat zich graag blijft ontwikkelen. We krijgen zelfs van ervaren monteurs geregeld te horen dat ze bepaalde dingen niet wisten of er voorafgaand aan een training niet echt bij stilstonden dat veiligheid zo belangrijk is. Het idee dat mensen door de uitwisseling van kennis veiliger met producten omgaan, en zo levens kunnen redden, geeft enorm veel voldoening.”

SKF-cursussen bij ROVC

Wil jij je ook verder bekwamen in de lagertechnologie? Dan is een SKF-training echt iets voor jou.

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.