Vrijstelling

Versneld jouw mbo-diploma halen? Dat kan door middel van vrijstellingen. Vrijstellingen krijg je voor reeds gevolgde ROVC-cursussen of door het volgen van een EVC-procedure.

Versneld een mbo-diploma halen

Je kunt vrijstelling aanvragen voor onderdelen van het mbo-programma op basis van reeds behaalde ROVC-cursussen of een EVC-rapportage. 


Vrijstellingen voor reeds behaalde ROVC-cursussen

Vrijstelling voor een reeds behaalde ROVC-cursus kent twee verschillende mogelijkheden: 

  1. Heb je maximaal 10 jaar geleden deze ROVC-cursus of een ROVC-cursus met eenzelfde of hogere kwalificatie behaald? Dan kom je in aanmerking voor vrijstelling voor het betreffende onderdeel van de mbo-opleiding. 
  2. Heb je langer dan 10 jaar geleden deze ROVC-cursus of een ROVC-cursus met eenzelfde of hogere kwalificatie behaald en kun je aantonen dat je de kennis en vaardigheden nog beheerst? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor vrijstelling voor het betreffende onderdeel van de mbo-opleiding.

Twijfel je of je in aanmerking komt voor een vrijstelling? Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs via 0318 – 698 696


Vrijstellingen dankzij een EVC-procedure

Binnen een EVC-procedure word je beoordeeld op eerder verworven competenties door een onafhankelijke partij. Je kan deze verworven competenties door eerder gevolgde scholing, werkervaring en overige leersituaties (vrijwilligerswerk, hobby, etc.) op waarde laten beoordelen en laten erkennen. Hiervan krijg je een zogenaamd Ervaringscertificaat. Met dit certificaat kun je vervolgens vrijstellingen aanvragen voor onderdelen van jouw mbo-opleiding of zelfs direct een mbo-diploma verkrijgen op basis van EVC.
Meer informatie over een EVC-procedure 


Vrijstelling aanvragen

Het aanvragen van vrijstellingen voor onderdelen van de opleiding kan alleen vóór aanvang van de opleiding. Je kunt dit tegelijkertijd doen met het inschrijven via het aanmeldformulier. Uiterlijk 2 weken na ontvangst van de volledige aanvraag hoor je of de aangevraagde vrijstelling(en) wordt (worden) gehonoreerd. Onvolledige aanvragen worden niet in behandeling genomen.
Twijfel je of jouw EVC-rapport of reeds behaalde diploma’s en certificaten een vrijstelling zouden kunnen geven? Stuur dan jouw CV met daarin een omschrijving van opgedane kennis in jouw werk en de mbo-opleiding die je wil gaan volgen naar: mbo@rovc.nl.

Waarom studeren bij ROVC?
  • Ruim 45 jaar technisch de beste opleider
  • Compleet aanbod praktijkopleidingen
  • Docenten uit het werkveld
  • Uniek merkonafhankelijk practicum
Mbo-studieadvies nodig?

Wil jij weten welke mbo-opleiding bij jou past?

Neem contact met ons op!
Een opleiding op maat

Heeft jouw organisatie specifieke eisen of wensen? Dat kan! Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan.

Vraag offerte aan