Stappenplan EVC

Om het Ervaringscertificaat te behalen doorloop je een vijftal stappen.

Zo werkt een EVC-procedure

Om het Ervaringscertificaat te behalen, doorloop je een aantal stappen:

1. Intakegesprek
Kies je voor de EVC-procedure, dan volgt een intakegesprek. In dit gesprek wordt uitgelegd wat een Ervaringscertificaat inhoudt, hoe het traject er voor je uitziet en wat het je kan opleveren. Daarnaast wordt er met je besproken welk doel je wilt bereiken en wat er van je wordt verwacht. Elke EVC-procedure wordt ingezet op basis van het kwalificatiedossier van de door jou gekozen MBO-opleiding.

2. Opdrachtovereenkomst
Zodra duidelijk is dat je over voldoende kennis en ervaring beschikt om voor de door jou gekozen mbo-opleiding een EVC-procedure te volgen, ontvang je een opdrachtovereenkomst vanuit QRM.

3. Vullen portfolio
Jouw portfolio vormt een belangrijk onderdeel van de EVC-procedure. Daarin verzamel je bewijzen waarmee u jouw (werk)ervaring kunt onderbouwen. Dat kan werkervaring zijn, maar ook opleidingen en cursussen die u in het verleden hebt gevolgd en ervaring opgedaan vanuit hobby’s of vrijwilligerswerk. Vooraf krijg je uitgebreid uitleg over uw portfolio en tijdens het samenstellen hiervan word je begeleid.

4. Assessment
Een EVC-assessor onderzoekt welke competenties je beheerst en hoe goed je deze beheerst. Dit kan op verschillende manieren gebeuren:

  • De portofolio beoordeling. 

Jouw portfolio wordt onder de loep genomen, de assessor beoordeelt de bewijzen.

  • Het werkplekbezoek. 

Je voert een bepaalde taak uit onder toezicht van de assessor.

  • Het criteriumgerichte interview. Je wordt geïnterviewd over uw competenties. 

De assessor sluit de EVC-procedure af met een EVC-rapportage, dat onderdeel wordt van het Ervaringscertificaat.

5. Ervaringscertificaat
In het Ervaringscertificaat staat precies aangegeven over welke kennis en vaardigheden je beschikt. De rapportage die je van QRM ontvangt, gebruik je om bij ROVC je mbo-diploma aan te vragen. Op basis van dit resultaat bepaalt de mbo-examencommissie of je nog aanvullende opleidingen dient te volgen om jouw mbo-diploma te behalen of dat je jouw Ervaringscertificaat direct kunt omzetten in een mbo-diploma. Daarnaast ontvang je (alleen bij een EVC via QRM) een extra rapportage waarin de resultaten van jouw EVC-procedure worden vertaald naar vakgebieden.