Alles wat je moet weten over pneumatiek!

Wat is pneumatiek?

Bij pneumatische aandrijvingen wordt gebruikgemaakt van perslucht. Met behulp van deze lucht en de daarbij horende schakeltechnieken, of ventielen, breng je technische hulpmiddelen in beweging. Daarbij kun je denken aan cilinders, pompen of gereedschappen. In de machinebouw wordt vaak gebruik gemaakt van pneumatiek. Pneumatische cilinders worden dan gebruikt om bijvoorbeeld roterende of lineaire bewegingen te maken. Maar ook kleppen in het productieproces kunnen met pneumatiek aangestuurd worden. Of de remmen van een vrachtwagen. Pneumatiek kom je dan ook het meest tegen in de voedingsmiddelen- en verpakkingsindustrie en in de elektronica- en automotive-industrie.


Voor- en nadelen van pneumatiek

Het grote voordeel van pneumatische systemen is dat ze een hoge betrouwbaarheid hebben en relatief lage aanschafprijzen. De aandrijvingen zijn over het algemeen eenvoudig. Ook over explosiegevaar hoef je je geen zorgen te maken. Pneumatisch gereedschap is daarnaast ook nog eens licht, wat het eenvoudiger maakt om ermee te werken.

Toch zijn er ook nadelen aan pneumatische installaties. Zo verbruiken compressors veel energie om de juiste luchtdruk te creëren, lucht moet gezuiverd worden en er moet smeermiddel aan toegevoegd worden om de levensduur van pneumatische apparaten te verlengen. Ten slotte zijn pneumatische installaties alles behalve stil, hoewel je natuurlijk oplossingen kunt bedenken om de geluidshinder te verminderen.


Pneumatiek symbolen 

Om pneumatische installaties te kunnen ontwerpen, aansluiten onderhouden of repareren, heb je kennis nodig van de pneumatische symbolen.

Dit zijn grafische voorstellingen van pneumatische componenten zoals ventielen, cilinders en luchtverzorgingscomponenten. De opbouw van de symbolen is vastgelegd in de ISO 1219-1 norm en komt in de cursus Pneumatiek uitgebreid aan de orde.


Mogelijkheden cursussen Pneumatiek

ROVC biedt jou altijd technisch de beste opleiding. Dat geldt zeker ook voor het vakgebied Pneumatiek.


Cursus Pneumatiek

Tijdens deze driedaagse training leer je pneumatische installaties repareren, componenten vervangen en in gebruik nemen. Na de cursus Pneumatiek ben je in staat storingen op te sporen, te verhelpen én inspecties te doen. Je hebt je vakkennis op het gebied van de werking van pneumatische installaties en apparatuur uitgebreid en je spreekt de vaktaal. Deze cursus sluit je af met een examen. Bij een positief eindresultaat ontvang je een bedrijfserkend diploma.


Cursus Hydrauliek & Pneumatiek

Wil je liever nog bredere vakkennis opdoen van aandrijvingen? Dan is de cursus Hydrauliek & Pneumatiek precies wat je zoekt! Tijdens de opleiding Hydrauliek & Pneumatiek leer je alles over hydraulische en pneumatische aandrijvingen. Je kunt componenten van hydraulische en pneumatische installaties vervangen en in gebruik nemen. Je bent in staat storingen op te sporen en te verhelpen, planmatig onderhoud uit te voeren en inspecties te doen.


Twijfel je over welke cursus Pneumatiek bij jou past?

Weet je niet zeker of de cursus Pneumatiek voor jou het meest geschikt is? Doe dan de 10 vragen test Pneumatiek. Dan weet je precies hoe het met jouw voorkennis zit en welke cursus het beste bij jou past! 

Deel deze pagina