Aircotechniek: een opleiding aircomonteur volgen bij ROVC
De hete zomers van de laatste jaren zijn volgens veel meteorologen en klimatologen voorbodes van de toekomst: het wordt gemiddeld steeds warmer in Nederland. Veel particulieren en bedrijven hebben vandaag de dag dan ook een airco-installatie in huis, op kantoor of in de productie-omgeving. Zo blijft de temperatuur ook hartje zomer aangenaam op de werk- of woonplek.
Aircotechniek is een vakgebied dat steeds belangrijker wordt. Maar wat houdt het precies in? En welke cursussen en opleidingen zijn er voor monteurs en andere technici die zich (verder) willen bekwamen in de aircotechniek?
Wat is aircotechniek?
Aircotechniek is het vakgebied dat zich richt op het onderhouden, repareren en installeren van aircosystemen. Een uitdagend werkveld, want airco’s zijn er in verschillende vormen. Je hebt eenvoudige verrijdbare en portable airco’s, maar ook complexere splitsystemen (een vast airconditioningssysteem in je woning of kantoor). Dergelijke aircosystemen hebben een binnen- en buitendeel. Ze scoren qua rendement en comfort beter dan een draag- of verrijdbare airconditioner.
Anders dan veel mensen denken, kunnen airco-installaties de lucht in een ruimte niet alleen koelen, maar indien gewenst ook bevochtigen, verwarmen, ontvochtigen of filteren. Een airco-installatie bestaat uit de volgende onderdelen:
- Een binnendeel dat, afhankelijk van het gekozen model, aan een wand of het plafond wordt bevestigd
- Een buitendeel dat meestal aan de muur, in de tuin of op het balkon komt te hangen
- Speciaal leidingwerk dat het binnendeel verbindt met het buitendeel
- Koudemiddelen (F-gassen) die zorgen voor de koelende werking van de airco.
Opleiding aircomonteur bij ROVC
Ben je een monteur die zichzelf graag (verder) wil ontwikkelen in de aircotechniek? Dan kun je bij ROVC terecht voor diverse cursussen en -opleidingen binnen dit groeiende vakgebied.
Aircotechniek - Basis
Ben je een startende monteur zonder kennis van de aircotechniek? Wil je dit vakgebied beter leren kennen en erachter komen hoe je aircosystemen onderhoudt en inspecteert? Dan is de opleiding Aircotechniek - basis geschikt voor jou! Onder begeleiding van ervaren vakdocenten leer je componenten van diverse aircosystemen herkennen en bekijk je de werking van die verschillende onderdelen. Na het afronden van de opleiding ben je aircomonteur: je bent in staat om eerstelijnsonderhoud uit te voeren en eerstelijnsstoringen aan airco’s te verhelpen.
Airco- en VRF-installaties
Na het voltooien van de opleiding Airco- en VRF-installaties kun je airco- en VRF-installaties repareren, vervangen en in gebruik nemen. Ook is het opsporen en verhelpen van storingen, uitvoeren van planmatig onderhoud en het doen van inspecties voortaan geen probleem meer voor jou als aircomonteur! Om deel te kunnen nemen aan deze opleiding heb je wel een technische vooropleiding op minimaal mbo-3-niveau of vergelijkbaar nodig. Daarnaast moet je enige basiskennis van aircotechniek bezitten.
Airco- en VRF-installaties en F-gassen 1 – versneld
Wil je binnen een kort tijdsbestek onderhoud leren plegen aan airco- en VRF-installaties én je STEK-certificaat behalen? Volg dan de ROVC-opleiding Airco- en VRF-installaties en F-gassen - versneld! Na het afronden van de opleiding Airco- en VRF-installaties en F-gassen 1 - versneld kun je niet alleen airco- en VRF-systemen repareren, vervangen en in gebruik nemen, maar ook storingen opsporen en verhelpen.
Daarnaast ben je voorbereid op het examen F-gassen categorie 1. Slaag je hiervoor? Dan mag je werkzaamheden uitvoeren aan stationaire en mobiele installaties met een koudemiddelinhoud > 3kg (> 6kg als het een hermetisch gesloten systeem betreft) volgens F-gassen categorie 1.
Vakopleiding airco- en warmtepompmonteur
Wil jij je ontwikkelen tot airco- en warmtepompmonteur, onderhoud uitvoeren en storingen kunnen oplossen? Dan is de Vakopleiding airco- en warmtepompmonteur echt iets voor jou!
Als airco- en warmtepompmonteur ben jij in staat om werkzaamheden aan zowel warmtepompen als airco- en VRF-systemen uit te voeren. Je hebt specifieke kennis van deze klimaatinstallaties, maar krijgt ook elektrotechnische kennis mee. Je bent verder op de hoogte van belangrijke veiligheidsaspecten en kunt situaties op veiligheid beoordelen. Daarnaast mag je na het behalen van het diploma F-gassen categorie 2 werkzaamheden uitvoeren aan de koudemiddeldragende onderdelen van warmtepompen, kleine koelinstallaties en airco- en VRF-systemen.
Waarom een opleiding aircomonteur volgen bij ROVC?
ROVC is al 50 jaar de beste technische opleider van Nederland en bestaat uit een grote groep betrokken medewerkers en docenten. We werken uitsluitend met topdocenten die weten hoe het er ‘in het echt’ aan toegaat. De combinatie van theorie en praktijk geeft jou een vliegende start in de wereld van de aircotechniek!